Politiek kiest voor voetbal-hooligans boven homo-feesten

en deel van het jaarlijkse homo-evenement 'We Are Amsterdam Gay Pride', voorheen Gay Pride Amsterdam, moet worden aangepast. Anders krijgt de organisatie geen vergunning. Vijf geplande evenementen moeten van het stadsdeel Amsterdam-Centrum het programma aanpassen of inkorten om de benodigde papieren te krijgen. Het stadsdeel vreest dat het te druk wordt in de stad, omdat in dezelfde week het voetbaltoernooi Amsterdam Tournament plaatsvindt. Daaraan doen vier topclubs, waaronder Ajax en Arsenal, mee. Er komen dan veel supporters naar de stad. De bekende botenparade door de grachten en het slotfeest gaan wel gewoon door.

De politie heeft geadviseerd de vergunningen voor de straatfeesten niet te verlenen. Anders komen er te veel mensen in het centrum en ontstaan er mogelijk ongeregeldheden. "Blijkbaar geeft de gemeente de voorkeur aan de hooligans", zegt Siep de Haan. Van de elf vergunningen die hij heeft aangevraagd, zijn er drie verleend. Vijf verzoeken kunnen met aanpassingen alsnog worden gehonoreerd, maar drie zijn er definitief afgekeurd. Eén daarvan betrof het feest op de Wallen. "De gemeente moet zich schamen dat ze het evenement onmogelijk maakt."

Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland, is even eens "verbijsterd". Hij vindt dat het stadsdeel de homo's van Nederland in de kou laat staan. "Uitgerekend dat éne homo-evenement moet wijken voor buitenlandse voetbalsupporters. Ik begrijp het niet, en ik wil het niet begrijpen. Het was al bijna een jaar bekend dat beide evenementen gelijktijdig plaatsvinden. Laat die supporters hun feestje lekker op de Arena Boulevard houden," aldus Van Dalen.

We Are Amsterdam Gay Pride vindt plaats van maandag 30 juli tot en met zondag 5 augustus. De botenoptocht is op zaterdag 4 augustus. Naast straatfeesten zijn er ook allerlei andere evenementen, zoals een congres, een filmfestival en sportwedstrijden.